Bådrenovering – for alvor

Bådrenovering – for alvor

19. marts 2019 Slået fra Af Søren

“Vi sejler jo den forkerte vej…”. Tanken har ramt os efterhånden som vi kom længere nordpå i vores færd hjem fra Torrevieja i Spanien til Danmark. Ikke mindst fordi de andre langturssejlere vi har mødt typisk har været på vej sydpå – og det betyder som regel, at de har været i starten af deres store eventyr, om det så var en tur til de Kanariske øer, Middelhavet eller måske ligefrem Caribien og Stillehavet. På den anden side er vi jo også selv i begyndelsen af vores eget store eventyr.

Båd-vedligehold på eksotisk steder

Der var jo en grund til at sejle hjem, og en beslutning (se her) vi stadig synes er rigtig nu hvor vi er kommet hjem. For det var jo ikke bare en båd vi købte, men et projekt.

Som nogle siger: “Langturssejlads er blot båd-vedligehold eksotisk steder”. Det er sådan det har været indtil nu, men det vedligehold vi har kunnet lave med båden langt hjemmefra, og når vi vil lave mest muligt selv, har været af den midlertidige eller lette slags – hvad der nu var nødvendigt for sikkert at kunne sejle de stræk vi skulle.

Carpe Diem under en regnbue i Carlingford

Så nu er det alvor. Nu skal de mange og store ting laves – og de skal ikke blot laves til at holde sommeren over, men ordentlig så de danner grund for en sund, sikker og komfortabel båd der kan komme ud at sejle langt igen.

Hvor skal vi begynde…

Hvad er det der skal laves? Helt vildt meget, og vi glæder os til denne del også. Og vi forsøger at planlægge, så vi også kan komme ud at sejle til sommer. Vi har lavet en liste over alt det, der skal laves på båden (kig til højre eller ned), lidt i tilfældig rækkerfølge, men i Excel kan vi sortere efter hvor på båden, pris, om båden skal være på land, i telt osv.

Vi starter med masten. Det er til at lave i det vejr vi har nu. Ændringer på masten – herunder den skræmmende mulighed at vi kan være nødt til at skifte masten til en ny – kan også få konsekvens for nye sejl, dækudstyr, sprayhood mm. Så det skal afklares først.

Dernæst håber vi at kunne få båden en tur på land til nedslidning og maling af dækket, herunder også udskiftning af luger, port lights mm. De er utætte og grimme, så det skal vi have gjort noget ved så der ikke sætter sig fugt i kernen af dækket, samt løber vand i kahytten og interiøret.

Og hvad så derefter – ja det ved vi ikke med sikkerhed. Men vi er overbeviste om det nok skal give sig selv hen af vejen, at vi kommer til at ændre planer undervejs med alt det uforudsete der dukker op, økonomi, tid, mm.

Vores aller første sejltur fra La Manga op til Torrevieja


Opgaver på båden
Servicere redningsflåde
Ny dørk
Rengøre sump
Inverter
Trække alle ledninger om
Større batteribank
Lader
Motor fuld service
Større vandtanke 
Større dieseltank
Udtag fra rum under køjer
Slibe lakere træ indenfor
Nye portlights
Ny låge indgang
Skifte dæk-hardware
Male nyt dæk
Udbredre glasfiberskader
Revner i dækket
Nye hjul i mast
Nye stag
Fjern instrumenter i cockpit
Flyt MFD til ratstamme
Lappe huller efter instrumenter i cockpit
Nyt ankerspil
Targabøjle
Nyt søgelænder m. Pelikankroge
Ny prædikestol eller opretning
Ny vandpumpe og slanger
Saltvandspumpe
Ror tages af og repareres
Skifte de sidste skroggennemføringer
Male sider, specielt styrbord
Køleskab, ny kompressor
Nyt elpanel
Nyt cockpitbord
Nye sejl
Nye hynder
Nyt betræk
Generel service mast
VHF dårligt signal
Skifte fugtigt træværk i kahyt
Finde utætheder v Ankerbrønd / forkahyt
Batteritænder ovn
Vindror
Autopilot?
Watermaker
Vask i kabiner laves til skabe
Beklædning rat
Reparere ankerluge
Beskyttelse gummibåd
Sprayhood
Bimini
Øjne til jacklines i cockpit
Sikring af luger (ude)
Sikring af låger (inde)
Brandslukningshul ind til motor

Vi kendte ikke Furia Brisa modellen inden vi købte den. Survey af båden sagde gode ting, selv om der skulle laves ret meget. Men det var selvfølgelig et sats. De 2811 sømil vi har sejlet for at få båden hjem har dog lært os båden at kende, og vi er super glade for den. Og det er jo meget godt, når nu der skal investeres så meget tid og økonomi i den inden vi for alvor er sejlende.