Langs Portugals kyst og Galicien

Langs Portugals kyst og Galicien

9. juli 2017 Slået fra Af Søren

Det er ganske anderledes i år sammenlignet med sejlads nede ved solkysten af Spanien. Vi har nu mere modvind, helt som forventet, men vi havde nok ikke regnet med temperaturer der kun lige kan matche de danske. Helt mod forventning er det ikke blevet til en badetur endnu. At kæmpe sig op langs den portugisiske kyst i modvind tager tid, og det projekt vi har her er jo i sidste ende transportsejlads, hvor der er mål der skal nåes.

Som at være på skiferie
Det har også givet nogle hårde og kedelige sejladser for motor i bølgegang og skumsprøjt, og da vi ikke nåede at få søben fra start har det givet nogle dage med alt fra kvalme til decideret søsyge. Heldigvis har vi en sej besætning – Thea blev ligefrem ikke søsyg og har lavet det mest fantastiske mad undervejs, som vi knap nok gjorde os fortjente til med manglende appetit. Når vi så kom i land ovenpå en hård sejlads har humøret været højt. Det har mindet mig om at være på skiferie, hvor man om aftenen sidder og griner og hygger, og fortæller om dagens uheldige styrt o.l., hvor styrt blot er byttet ud med niveau og indhold af opkast.

Frokost i Porto

Frokost i Porte på en lille hyggelig restaurant med lækkert mad.

Meget har jo også været ved det gamle. Den flotte natur vi sejler langs, det at være på havet, og selvfølgelig delfinerne – for dem har der været mange af, og de kan altid løfte stemningen. Vi har sejlet forbi smukke Lissabon i det skønneste vejr, og har oplevet Porto med dansende indbyggere i gaderne – også en fantastisk by.

Som noget nyt har vi nu fået gang i fiskeriet. Lennarth har hjulpet med at få fiskestang, hjul, line og krog med al slags madding sammen, så vi nu trækker en fiskeline efter os. Så mangler vi bare at en fisk bider på.

Venlige og smukke Portugal
Vi har lagt Portugal bag os, men vi kommer heldigvis tilbage igen. Ingen af os har før været i Portugal, men vi er solgt af naturen, byerne, og i særdeleshed af venligheden. Et eksempel på den mødte vi i Leixoes ved Porto. Der var ikke mulighed for at tanke på havnen, så man skulle til nærmeste tank. Vi havde 3 20-liters dunke, så ejeren af den lokale bådudstyrsbutik tilbød os straks at han ville køre os, og smed et par ekstra dunke i, så vi var sikre på at få nok diesel. Og det fik vi, så meget vi ikke kunne få tømt de dunke vi havde lånt. Det var der heldigvis råd for, for en irer fik de resterende liter i bytte for en hyggelig stund på deres båd over et glas vin og øl.

Klargøring til Biscayen
Fredag morgen meget tidligt sendte vi så vores dejlige og seje gaster, Freja, Thea og Lennarth med taxi og bus til Santiago, hvor de skulle flyve hjem fra. Laura, June og jeg sejlede så de sidste knap 50 sømil til A Coruna, hvor en ny sej gast, Nanna, blev samlet op fredag aften. Denne tur var igen for motor i vindstille, og som noget nyt fik vi også prøvet at sejle i tåge med sigtbarhed ned til 0,5 sømil.

Tåge

Omhyllet af tåge, der heldigvis lettede forholdsvis hurtigt.

Her i A Coruna handler det om at finde det rigtige vejrvindue til at krydse Biscayen, hvor vi over de 3 til 4 døgn det tager, ikke ender i grimt vejr, og helst heller ikke vindstille eller modvind. Sådan et vejrvindue ser det ud til at være fra søndag aften og de næste 4 døgn frem.

Ventetiden går med at slappe af. For June og pigerne var det en shoppetur, for mig var det at arbejde på båden i ro og fred. Det betød nye LED lanterne, der bruger langt mindre strøm, nulstilling af laderen fra solceller og vindmølle, da jeg ikke kunne forbinde til den fra app’en der fortæller tilstand af batteri og produktion af strøm, samt den længe ventede AIS. Sidstnævnte går ikke helt som forventet. Det er lykkedes at få den til at modtage og sende. Vi er ikke helt dukket på på alle sider, hvor man kan se bådpositioner endnu, men dog på en enkelt (link kommer på Facebook senere). Det er til gengæld ikke lykkes at få den til at dukke op på vores GPS, så vi på søkortet kan se omkringliggende både med AIS. Jeg har fået hjælp fra vores danske nabo, og andre tilfældige. Der er en god stemning og vilje til at hjælpe hinanden, og det er dejligt at være en del af.

I havnen ligger også en sejlerfamilie vi har fulgt meget gennem det sidste år på deres tur til Caribien, familen Veber i s/y Anna Lisa, og de kan følges på www.thomasveber.dk. De er på vej hjem men strandede her pga. motorproblemer, hvilket jo er noget vi kender til. Det er nu klaret og er netop stukket afsted.

I dag kommer til at gå med de sidste indkøb og klargøringer af båden. Jeg kommer nok til at bruge en del tid på at studere de forskellige vejrprognoser for de næste 4 dage. Planen er at stikke ud i aften, og så skal vi prøve for alvor at være ude på det store vand, helt koblet af internettet, mobilnettet mm. Det ser vi frem til at prøve.

PS: Resume fra logbogen for de sidste (og kommende dage) kommer i et senere indlæg.